Míšu můžete upéct jako řezy nebo do kulaté formy jako dort. Dort je lehký, rychle hotový a ocení ho i ti, kteří si drží linii. Navíc se můžete vyřádit na zdobení. Využít můžete ovoce, kokos nebo čokoládové hoblinky jako my.
Na formu (26 centimetrů) budeme potřebovat:
- 5 vajec
- 5 lžic polohrubé mouky + na vysypání
- 2 lžíce oleje + na vymazání formy
- 4 lžíce kakaa na vaření
- 5 lžic třtinového cukru
- lžičku prášku do pečiva
- špetku soli
- 500 g tvarohu
- 6 lžic moučkového cukru
- lžičku vanilkového extraktu
- 40 g másla
- 100 g alespoň 50% čokolády (my jsme použili 70%)
- 3 lžíce plnotučného mléka
Postup:
Nejdříve předehřejeme troubu na 200 °C. Dortovou formu vymažeme olejem a vysypeme polohrubou moukou. Nyní oddělíme bílky od žloutků. Bílky se špetkou soli vyšleháme do tuhého sněhu. Žloutky s třtinovým cukrem vyšleháme do světlé pěny. Přidáme dvě lžíce oleje a postupně přidáváme mouku s kypřícím práškem a kakaem. Nakonec tuto směs opatrně smícháme se sněhem z bílků. Těsto vylijeme do formy a dáme péct na deset minut. Poté necháme korpus vychladnout.
Tvaroh vyšleháme s moučkovým cukrem, přidáme vanilkový extrakt a navrstvíme na čokoládový korpus. Povrch uhladíme a necháme dort vychladnout na patnáct minut do ledničky.
V mikrovlnné troubě rozpustíme máslo s nalámanou čokoládou. Výkon pokud možno nastavíme na 600 wattů a ohříváme vždy třicet sekund, pak směs promícháme, aby se čokoláda rozpustila rovnoměrně. Toto opakujeme až do požadované hladké konzistence. K čokoládě přidáme tři lžíce plnotučného mléka, promícháme a vylijeme na dort. Dokud je čokoláda tekutá, pohybujeme s dortem, aby se čokoláda roztekla všude rovnoměrně.
Dort necháme vychladnout v lednici pár hodin, nejlepší je ale druhý den. Na ozdobu ho posypeme čokoládovými hoblinami a případně drobným ovocem.
Který dort je váš neoblíbenější? Zkusili jste dort podle nás? Podělte se o vaše názory na našem Facebooku.
Foto: Hana Kožušníková, StudentPoint