Anglický puding vznikl ve 14. století jako ovocný pokrm z hovězího a skopového masa, rybízu, švestek, vína a koření. Byl velmi řídký a konzumoval se v průběhu příprav na Vánoce. V 16. století se konzistencí mění ve skutečný puding zahušťovaný vejci, strouhankou a sušeným ovocem. V té době se do něj také začalo přidávat větší množství alkoholu – piva a lihovin. Tento vánoční dezert byl jednu dobu velice odsuzován, ale ve viktoriánské době se stal standardní součástí vánoční tabule v podobě, v jaké jej známe dnes.
Vánoční puding obklopují pověry. Jedna z nich říká, že by měl obsahovat třináct ingrediencí, které představují Ježíše a jeho učedníky. Je zvykem, že puding míchají všichni členové domácnosti, jeden po druhém dřevěnou lžící. Také se do něj přidává mince – ten, kdo ji najde, bude mít celý rok štěstí. Na zahánění zlých duchů se polévá hořící brandy.
Přesto, že se puding jí tradičně v Anglii, i v našem prostředí vznikají jeho pro nás stravitelnější verze. Jeho původní chuť je pro nás nezvyklá, ne však odporná, a především má hodnotu tradiční a historickou. Pokud budete chtít vyzkoušet skutečný a původní vánoční puding, zde je originální recept.
Ingredience:
- 450 g sušené ovocné směsi (nejlépe velké zlaté rozinky, případně rybíz)
- 25 g kandované citrusové kůry
- malé vařené jablko, oloupané a nahrubo nastrouhané
- pomerančová kůra
- ½ velkého pomeranče
- ½ citronu
- 4 lžíce brandy + brandy na polití
- 55 g hladké mouky s kypřícím práškem do pečiva
- 1 lžička speciálního pudingového koření obsahující skořici, koriandr, kmín, muškátový ořech, zázvor, hřebíček a nové koření
- 1,5 lžičky mleté skořice
- 110 g loje
- 110 g hnědého cukru
- 110 g strouhanky
- 25 g nasekaných mandlí
- 2 vejce
Postup:
V míse nejprve smícháme sušené ovoce, kandovanou kůru, jablko, pomeranč a vše zalijeme brandy. Necháme marinovat, nelépe přes noc. Poté v míse smícháme mouku, směs koření a skořici. Přidáme lůj, cukr, citrón, pomerančovou kůru, strouhanku, mandle a promícháme. Nakonec vmícháme marinované sušené ovoce. Přidáme vejce. Nastává čas na tradice, tedy na míchání, při kterém se střídá celá rodina, a vhození mince. Když je vše promícháno, vymažeme formu, a to jakoukoli, kam se nám puding vejde, protože formu na puding je v Česku složité sehnat. Puding volně přikryjeme pečícím papírem. Poté už vaříme – buď tradičně v páře, což trvá sedm až osm hodin, nebo v tlakovém hrnci, čímž se nám doba vaření zkrátí na dvě a půl hodiny. Při vaření v páře je nezbytné dolévat vodu. Po uvaření skladujeme do Vánoc na chladném a tmavém místě.
Existuje samozřejmě mnoho variací pudingu. Navíc je velice trvanlivý, dá se připravit bez problémů měsíc dopředu. Doporučuje se zhruba týden, aby se dobře uležel.
Co si myslíte o vánočním pudingu? Vyzkoušeli byste ho? Podělte se o vaše názory na našem Facebooku!
Foto: wikipedia.org, sxc.hu