Vyzkoušejte typické rakouské pokrmy

Podívejte se s námi, co byste určitě neměli zapomenout ochutnat při návštěvě Rakouska!

Rakouská kuchyně je ovlivněna především kuchyní českou a maďarskou. Není divu, jelikož všechny tyto země byly součástí Rakouska-Uherska. Setkáme se tedy se spíše hutnějšími jídly, jako je třeba pro Maďarsko typický guláš.

Kuchyně Rakouska je známá hlavně díky sladkostem a moučníkům. Těmi nejtypičtějšími jsou Mozartovy koule, což jsou marcipánové kuličky v čokoládě, legendární dort Sacher nebo Apfelstrudel, jenž se často podává zalitý vanilkovým pudinkem. Další rakouskou chloubou je samozřejmě vídeňská káva, bylinná limonáda Almdudler, pivo Gösser a víno, přičemž hlavními produkčními oblastmi jsou Burgenland a Dolní Rakousko.

Mozartovy koule - typický rakouský výrobek.

Základem jídelníčku Rakušanů je maso. Často připravovaná je díky velkému množství lesů zvěřina, a to hlavně na venkově. Oblíbeným pokrmem jsou také ryby. Co se týče koření, největší zastoupení má jalovec a skořice, kterou se nešetří hlavně ve výše zmíněném Apfestrudelu.

Co si dát na sjezdovce?

Jelikož jsou právě rakouské Alpy oblíbenou destinací českých lyžařů a jelikož je zima téměř za dveřmi, přiblížíme vám pochoutky, které při odpočinku od lyžování rozhodně stojí za to.

Každá restaurace na sjezdovce má obdobnou nabídku pokrmů. Jedná se především o gulášovou polévku (Gulaschsuppe), klobásu (Currywurst) vydatně posypanou kari kořením a podávanou s hranolky, tradiční vídeňský řízek (Wiener Schnitzel) z telecího masa v trojobale či výtečné špekové knedlíky (Speckknödel). Jako moučník si dopřejte třeba Apfelstrudel nebo jeho tvarohovou obdobu – Topfenstrudel. A jste-li zletilí a máte chuť na něco ostřejšího, zkuste Lumumbu – horkou čokoládu s rumem a šlehačkou, která zahřeje i zvedne náladu.

Tip: Chcete vyrazit na pořádnou alpskou lyžovačku? Podívejte se na nabídku dostupného ubytování v Alpách a už můžete začít voskovat své lyže.

Ochutnejte vídeňský řízek - telecí plátek v trojobalu.

Obsluha v těchto zařízeních bývá příjemná, komunikativní a ochotná. Nikdy jsem se já ani nikdo z mých známých nesetkali s žádným problémem. Většinou je schopná hovořit anglicky a pokud ne, neváhejte se pokusit domluvit tzv. „rukama nohama“. Rakušani jsou velmi trpěliví a nakonec určitě dostanete to, oč žádáte.

Máte zkušenosti s rakouskou kuchyní? Chutná vám? Diskutujte s námi na Facebooku!

Foto: wikipedia.org

Podobné články