Každý z nás ho doma zpracovává na různé chutné varianty. Zkoušeli jste si ho udělat sami doma?
Recept na domácí listové těsto:
Na 1 kg těsta budete potřebovat:
- 360g tuku
- 400g hladké mouky
- 75g hrubé mouky
- 1 větší žloutek /2 menší
- Sůl
- Ocet
Změklý tuk vypracujeme z části hladké mouky (cca 60g), z této hmoty vytvarujeme čtverec a necháme zchladnout. Ze zbylé hladké mouky, polohrubé mouky, žloutků, soli a octa vypracujeme tažné těsto (podobné na tažený závin). Také necháme odpočinout.
Později tažné těsto vyválíme na čtverec, na jeho střed vložíme čtverec tukového těsta, zabalíme jako obálku a vyválíme do obdélníku, čtyřikrát přeložíme a necháme odpočinout. Poté opět vyválíme a opět čtyřikrát přeložíme. Toto zopakujeme ještě nejméně jedenkrát, jedině tak získáme efekt listového těsta. Hotové těsto necháme v chladu odpočinout a poté můžeme zpracovat.
Když už máme těsto připravené, ať už to vlastní anebo kupované, můžeme z něj začít kouzlit.
Šunkoví šneci s cibulkou:
- 1 větší cibule
- Máslo
- 1 balení těsta
- 200g šunky
- 1 vejce
- Kmín, sůl
- 100g loveckého salámu
- Kečup
Na másle si osmahneme na kolečka nakrájenou cibuli, k ní přidáme nakrájený lovecký salám. Těsto si rozválíme na plát. Ten poklademe plátky šunky, kdo chce, může ještě těsto pomazat kečupem. Na tuto vrstvu nasypeme směs cibule a salámu. Těsto zarolujeme stejně jako závin. (doporučuji dát tento závin na chvíli do mrazáku, lépe se pak krájí). Potřeme rozšlehaným vajíčkem, posypeme kmínem a hrubou solí. Závin nakrájíme na hrubší kolečka, které klademe na plech vyložený pečícím papírem. Kolečka můžeme ještě posypat troškou strouhaného sýra. Pečeme cca 15 minut na 170 stupňů.
Sýrové tyčinky:
- 1 balení těsta
- 200g sýru (dle chuti)
- Vejce na potření
Těsto si rozválíme na plát a rozdělíme na dvě poloviny. Na jednu nasypeme strouhaný sýr (eidam, uzený sýr, ementál, gouda…) a druhou polovinou přikryjeme těsto. Znovu těsto lehce vyválíme. Poté jej pomocí nože nakrájíme na tyčinky. Naskládáme na plech, potřeme vejcem a můžeme posypat sezamovým semínkem nebo kmínem. Pečeme dozlatova.
Hermelín v listovém těstě:
- Hermelín
- Brusinky
- Listové těsto
- Vejce na potření
Hermelín si rozdělíme na menší kousky. Vyválíme si plát těsta, které můžeme pomocí skleničky vykrojit na kolečka. Velké dle potřeby a dle velikosti sýra. Do každého kolečka vložíme hermelín a lžičku brusinek. Okraje těsta pomažeme vejcem a slepíme. Můžeme tvořit pirožky, šátečky, čtverečky – dle fantazie! Připravený hermelín naskládáme na plech, potřeme vejcem a pečeme cca 20 minut, dozlatova.
Z listového těsta se dá tvořit cokoli. Ať už slané dobroty k vínu či pivu anebo sladce hříšné zákusky ke kávě.
Podělte se s námi i o vaše jedinečné recepty na našem facebooku.
Foto: Miroslava Zubáková, studentpoint
novakuchyne.cz