Zázraky z listového těsta

Je to křehké a lahodně křupavé, dá se koupit hotové a výborně chutná – co je to? Přece listové těsto!

Každý z nás ho doma zpracovává na různé chutné varianty. Zkoušeli jste si ho udělat sami doma?

Recept na domácí listové těsto:

Na 1 kg těsta budete potřebovat:

  • 360g tuku
  • 400g hladké mouky
  • 75g hrubé mouky
  • 1 větší žloutek /2 menší
  • Sůl
  • Ocet

Změklý tuk vypracujeme z části hladké mouky (cca 60g), z této hmoty vytvarujeme čtverec a necháme zchladnout. Ze zbylé hladké mouky, polohrubé mouky, žloutků, soli a octa vypracujeme tažné těsto (podobné na tažený závin). Také necháme odpočinout.

Později tažné těsto vyválíme na čtverec, na jeho střed vložíme čtverec tukového těsta, zabalíme jako obálku a vyválíme do obdélníku, čtyřikrát přeložíme a necháme odpočinout. Poté opět vyválíme a opět čtyřikrát přeložíme. Toto zopakujeme ještě nejméně jedenkrát, jedině tak získáme efekt listového těsta. Hotové těsto necháme v chladu odpočinout a poté můžeme zpracovat.

Když už máme těsto připravené, ať už to vlastní anebo kupované, můžeme z něj začít kouzlit.

Šunkoví šneci s cibulkou:

  • 1 větší cibule
  • Máslo
  • 1 balení těsta
  • 200g šunky
  • 1 vejce
  • Kmín, sůl
  • 100g loveckého salámu
  • Kečup

Na másle si osmahneme na kolečka nakrájenou cibuli, k ní přidáme nakrájený lovecký salám. Těsto si rozválíme na plát. Ten poklademe plátky šunky, kdo chce, může ještě těsto pomazat kečupem. Na tuto vrstvu nasypeme směs cibule a salámu. Těsto zarolujeme stejně jako závin. (doporučuji dát tento závin na chvíli do mrazáku, lépe se pak krájí). Potřeme rozšlehaným vajíčkem, posypeme kmínem a hrubou solí. Závin nakrájíme na hrubší kolečka, které klademe na plech vyložený pečícím papírem. Kolečka můžeme ještě posypat troškou strouhaného sýra. Pečeme cca 15 minut na 170 stupňů.

takto vypadají šnečci před pečením...

Sýrové tyčinky:

  • 1 balení těsta
  • 200g sýru (dle chuti)
  • Vejce na potření

Těsto si rozválíme na plát a rozdělíme na dvě poloviny. Na jednu nasypeme strouhaný sýr (eidam, uzený sýr, ementál, gouda…) a druhou polovinou přikryjeme těsto. Znovu těsto lehce vyválíme. Poté jej pomocí nože nakrájíme na tyčinky. Naskládáme na plech, potřeme vejcem a můžeme posypat sezamovým semínkem nebo kmínem. Pečeme dozlatova.

Hermelín v listovém těstě:

  • Hermelín
  • Brusinky
  • Listové těsto
  • Vejce na potření

Hermelín si rozdělíme na menší kousky. Vyválíme si plát těsta, které můžeme pomocí skleničky vykrojit na kolečka. Velké dle potřeby a dle velikosti sýra. Do každého kolečka vložíme hermelín a lžičku brusinek. Okraje těsta pomažeme vejcem a slepíme. Můžeme tvořit pirožky, šátečky, čtverečky – dle fantazie! Připravený hermelín naskládáme na plech, potřeme vejcem a pečeme cca 20 minut, dozlatova.

Z listového těsta se dá tvořit cokoli. Ať už slané dobroty k vínu či pivu anebo sladce hříšné zákusky ke kávě.

Povidlové šátečky - stačí už jen pocukrovat!

Podělte se s námi i o vaše jedinečné recepty na našem facebooku.

 Foto: Miroslava Zubáková, studentpoint

          novakuchyne.cz

Podobné články