Po svátcích plných sladkostí a cukroví přichází čas odlehčit si jídelníček. Co ale dělat, když si přesto chcete upéct něco lahodného a dobrého? Vyzkoušet můžete náš recept na hraběnčiny řezy ve zdravé celozrnné podobě.
Budete potřebovat:
- 500 g celozrnné mouky
- 250 g kvalitního másla
- 150 g třtinového cukru
- 50 g moučkového cukru
- 100 g ořechů
- 6 větších jablek
- hrst rozinek
- 1 kypřící prášek do pečiva
- špetku skořice
Postup:
Rozklepněte vejce a oddělte žloutky od bílků. Z bílků a moučkového cukru vyšlehejte tuhý sníh. Z mouky, změklého másla, třtinového cukru a kypřícího prášku vypracujte těsto. Polovinu těsta dejte ztuhnout do ledničky, zbytek těsta vyválejte na vymazaný plech. Poté oškrábejte a nastrouhejte jablka, která poklaďte na těsto. Následně jablka posypte skořicí, přidejte rozinky, nastrouhané ořechy a po celé ploše rozetřete sníh z bílků. Ztuhlý zbytek těsta vyndejte z ledničky a nastrouhejte na rozetřený sníh. Pečte 45 minut v troubě vyhřáté na 185 ºC.
Pečete rádi z celozrnné mouky? Sdělte nám svůj názor v diskuzi či na našem Facebooku.
Foto: Zuzana Přidalová, StudentPoint