Žebra nejen pro muže!

Další skvělá specialita a její přednosti.

O žebrech kolují různé názory. Někdo je miluje, jiný jimi nepohrdne, ale žádné velké nadšení tam není, a ti ostatní se jim vyhýbají, protože si dají raději „flák“ masa, kde mají jeho obsah, kvalitu a čerstvost jistější. Třeba takoví Američané – ti je vyloženě milují, protože je připravují na grilu jak v létě, tak i v zimě. U nás však zatím zůstávají skrytým pokladem řeznictví a utajených chutí zvláště žen.

Žebra pod pokličkou

Muž a žena - každý je tak jiný, ale mohou chutnat oběma.

Žebra se dají považovat za celkem „luxusní“ obíračku a spíše si je dávají opravdu více muži než ženy. Často u nich v hospodě sledují sport na velkoplošných obrazovkách a jídlo si tak spokojeně užívají. Žebra jsou spojována s tučností, mastností, a tedy i vysokou kalorickou hodnotou. Určitě nejsou vyloženě dietní, ale když si dobře vyberete, můžete dostat kvalitní masitou porci, na které si pochutnáte stejně jako na steaku – důležité je se informovat u obsluhy, zda se jedná o hovězí nebo vepřová. A když vepřová, tak zdali bůčková – ta totiž doporučována moc nejsou.

Žebra se dají připravit na mnoho způsobů – v restauraci se setkáte nejčastěji s těmi pečenými nebo grilovanými. Doma je však můžete i dusit nebo vložit do udírny, co je ale nejdůležitější – marináda! Restaurace mají v největší oblibě žebra na medu, citrusech, s pivem, bylinkami nebo třeba s česnekem. Doma si na ně můžete přidat cokoliv, co máte rádi, skvělý je třeba barevný pepř.

Čím vás mohou nalákat

Je tolik důvodů, proč je vyzkoušet.

Žebra mají několik významných předností – jsou šťavnatá, když se dobře připraví, tak opravdu výtečná, a hlavně levná. Jedna porce vepřových žeber (tedy zhruba 500 gramů i s kostí) přijde přibližně na 30 korun a ani za ta hovězí neutratíte více, jelikož jsou hovězí žebra považována za podřadné maso, protože málokdo ví, co s nimi.

Skvělé je i to, že je to zase něco jiného. Žebra jsou prostě zážitek a určitá „kultura“, navíc kdo se do nich zamiluje, málokde narazí na stejnou úpravu. Žebra jsou tajností kuchařů a vyloženým uměním.

Co vás tedy čeká?

Když je chléb domácí, zvyšuje to hodnotu pokrmu.

V restauracích jsou ceny žeber dobře dostupné, navíc se podávají většinou v bohaté formě včetně třeba domácího chleba, grilované kukuřice, různých omáček, dresingů nebo nakládané a čerstvé zeleniny. Obsluha vám je donese nejčastěji na dřevěném prkénku nebo velkém talíři. Určité restaurace mají i speciální „talíře“, kde jsou kalíšky na omáčky. Když byste se obávali, že je nesníte, není nic lepšího než se s někým o porci podělit. Žebra jsou totiž skvělou tmelící záležitostí.

Kam na ně

Najít je můžete opravdu v mnoha podnicích.

Na žebrech si můžete nejčastěji pochutnat v oblíbených krčmách, mexických restauracích, steak housech, ale i v typických českých hospůdkách a restauracích, kde je kolikrát kuchaři vyloženě hýčkají. Žebra se dostávají do obliby i luxusnějším podnikům, takže je výběr opravdu široký.

Jaká zvolit

Když se budete rozhodovat, zda žebra vepřová nebo hovězí, určitě jsou lepší ta hovězí. Mají totiž silnější chuť. Co se týče úpravy, tak jsou skvělá jak ta grilovaná, tak ta pečená. Vsadit můžete na doporučení přátel, recenze na internetu nebo jednoduše na doporučení obsluhy. Je dobré se zeptat hlavně na čerstvost, masitost a marinádu, když není zmíněná v jídelním lístku. Určitě neprohloupíte, když se doptáte i na tučnost.

Tak už nezbývá než vyrazit a nějaká ochutnat. Nejen jako oběd, večeři, ale i třeba jen jako „uzobávání“ k pivu.

 

A jak jsou žebra oblíbená u vás? Podělte se o svůj názor na našem Facebooku.

 

Foto: photl.com, deviantart.com

 

Podobné články