Tradiční vanilková, čokoládová, jahodová či pistáciová? Existuje mnoho dalších druhů zmrzliny. Každý z nás si jistě našel svého favorita. Během neustálých inovací složení a chutí zmrzliny byla vyráběna například i zmrzlina se sýrovou nebo kari příchutí, ovšem nebyla příliš oblíbená. Zato chilli zmrzlina je s úspěchem prodávána, kde jinde, než v Mexiku.
Zmrzlinu mnozí z nás milují, ale věděli jste, že:
- Průměrně je potřeba asi 50 slíznutí ke spořádání jednoho kopečku zmrzliny.
- Největší zmrzlina byla vyrobena v Kalifornii. Měřila neuvěřitelných 3,66 metrů a byla vyrobena ze 17,665 litrů zmrzlinové hmoty.
- Jedna porce běžné zmrzliny obsahuje méně tuku než tabulka čokolády či dezert – třeba kousek dortu.
- V Čechách existuje zmrzlina s příchutí piva.
- V Evropě se nejvíce zmrzliny spořádá na severu (Finsko 13 litrů na osobu, Švédsko 11 litrů), naproti tomu v Portugalsku jen 3,7 litrů, v Itálii a Španělsku kolem 7 litrů.
- V ČR je spotřeba přes zmrzliny na osobu přibližně 5 litrů.
- Nejdražší zmrzlina na světě stojí 1000 dolarů. Je vyrobena z drahé tequily a obsahuje vločky 24 karátového zlata.
Chcete si udělat zmrzlinu doma?
Tato pochutina patří především k létu. V zimním období její prodej klesá na minimum a slouží spíše jako moučník po hlavním chodu. Pokud Vám nechutná zmrzlina z kornoutu, zkuste si připravit vlastní domácí zmrzlinu podle svých představ a chuti. Není to nic složitého.
Ochutnejte můj domácí recept na zmrzlinu:
Suroviny:
- 2 kelímky zakysané smetany (nebo hustého bílého jogurtu)
- 1 balíček mraženého ovoce (nejraději používám domácí mražené jahody)
- moučkový cukr na dochucení
Můj oblíbený recept na zmrzlinu je prostý, rychlý a nepříliš kalorický. Jogurty rozmixujeme s ovocem a přidáme cukr podle chuti. Já nejraději používám jahody, ale samozřejmě můžete vyzkoušet i jiný druh mraženého ovoce. Směs můžeme dát do krabičky a vložit do mrazáku, nebo můžeme rovnou podávat. Není to přímo klasická zmrzlina, ale chutná skvěle.
A co vy? Jaká je Vaše oblíbená příchuť?
Foto: wikimedia.org