Znáte exotické ovoce?

Kdy jindy než v létě je čas pro vyzkoušení exotických chutí. Ananas, kokos nebo kiwi známe všichni, ale stále je co objevovat.

Tamarillo

Tropické ovoce z Jižní Ameriky.

Ovoce tamarillo pochází z Jižní Ameriky, kde se těší velké popularitě. Z Jižní Ameriky se ovoce  rozšířilo na Nový Zéland, do Asie a do Afriky. Plody jsou kulatého tvaru, sbírá se ze stromů.

A jak se vlastně konzumuje? Slupka se vždy odstraní, neboť její chuť je hořká. Pod slupkou se skrývá dužina s tmavými semínky. Tamarillo samo o sobě je kyselé, proto se doporučuje nejdříve pocukrovat. Na Novém Zélandu si ke snídani namažou toast právě dužinou tohoto ovoce. Chuť čekejte podobnou rajčeti či kiwi.

Vybrat si můžete ze dvou odrůd, z červeného nebo žlutého tamarilla. Ovoce je plné vitaminu A a C, železa, magnezia nebo kalcia.

Rambutan

Rambutan a jeho pichlavý obal.

Ovoce  jménem rambutan roste v jihovýchodní Asii. Už podle pohledu na ovoce je jasné, že slupka se nejí.

Dužina je sladká a pokud znáte jiné tropické ovoce liči, tak víte, do čeho jdete; chuť je sladkokyselá, dužina je bílá.

Rambutan je populární také proto, že má široké léčivé účinky. V Malajsii se používá k léčbě horečky (odvar z kořene) či k léčbě průjmu a na bolest hlavy.

Zajímavostí je, že se výhonky používají k barvení hedvábí.

Longan

Longan neboli Dračí oko.

Longan v překladu znamená Dračí oko, protože černá semena prosvítají skrz dužinu a tím připomíná oko. Ovoce roste v jižní Číně a v oblasti jihovýchodní Asie. Ovoce je velmi malé, maximálně tři centimetry.

Plody longanu se jí nedozralé, přesto je velice šťavnaté. V kuchyni se přidává do polévek a do dezertů. Podle čínské  terapie a bylinné medicíny má uklidňující vliv a používá se k relaxaci.

Kaki

Japonské kaki můžete jíst jako kiwi, rozkrájet a vyjíst lžičkou.

Kaki je oranžové ovoce pocházející z Japonska, kde patří mezi ty nejoblíbenější. Je také známo pod názvem tomel. Slupka se opět nejí, dužina je sladká a chutí připomíná meruňku nebo broskev. V japonské kuchyni se kaki používá jako džem, do salátů nebo se suší.

Kaki je zdroj vitamínu C, vápníku, fosforu a mnoho dalšího. Ovoce se doporučuje ke konzumaci, pokud má člověk problém s ledvinami nebo játry. Obyvatelé Prahy si v roce 2008 mohli všimnout reklamní kampaně na podporu kaki pěstovaného ve španělské Valencii.

Jaké je vaše nejoblíbenější tropické ovoce? Napiště nám na Facebooku.

 

Foto: wikipedia.org, sxc.hu

Podobné články