Může vztah vydržet Erasmus?

Otázka, které se obávají zadané páry, z nichž jeden využije možnosti studijního pobytu.

Dokáže přebít nadšení z úspěšného pokusu přihlásit se na studijní pobyt strach z odloučení od vašeho partnera/partnerky? Zcela jistě ano, je důležité si ale uvědomit několik zásadních faktů a položit si několik otázek.

Jste si jistí, že vztah chcete na dálku udržet?

Budete daleko, bude vám smutno a může přijít i chorobná žárlivost. Nevíte, co ten druhý dělá a on zas neví, co děláte vy. Musíte se spokojit s telefonáty přes internet (pokud nechcete utratit majlant za účet za mobil). Udělejte si tedy jasno, jestli vám nebude studijní pobyt vyhovovat, pokud budete spoutáni těmito pocity.

Jste si jistí vztahem?

Protože pokud jste si položili předchozí otázku, váš vztah pravděpodobně nemá pevný základ a je celkově divné, že vás vůbec napadla. Proto se vlastně nad ni pořádně zamyslete a učiňte případné kroky.

Bude se mi stýskat, co s tím?

Ano, to je normální. Nebude to ale tak hrozné (tedy pro vás). Věřte, že budete velice zaneprázdnění školou a ze začátku hlavně studiem cizího jazyka. O bohatý program se postarají ostatní studenti, se kterými budete trávit velkou část volného času.

Smutek.

Nebrečte, není to tak hrozné

Nejste ve Výměně manželek, abyste po třetím dnu v novém prostředí plakali. Narozdíl od pořadu, tady za to příplatek nedostanete. Prostě přijměte, že na pár měsíců vám bude muset stačit konverzace po skypu. Dá se to zvládnout.

Nevím, co doma dělá. Co když mě podvede?

Na tuto obavu se dá říct pouze jedna věc. Myslím, že když člověk chce svého partnera/partnerku podvést, tak nemusí být tisíce kilometrů daleko. Takže tím se netřeba trápit. A pokud se bojíte, že by si někoho mohl/a najít, obáváte se oprávněně. Denně totiž potkáváme spoustu lidí a nikdy nevíte, kde může jiskra přeskočit, a že se to stát může. To ovšem ta dálka také neovlivní.

Někdy přijde krušná chvilka, ale snažte se odhodit všechny obavy a naplno využít možnosti studijního pobytu v plné míře. Protože jedině tak, bude to čekání a odloučení stát za to!

 

Foto: Pixabay.com

Podobné články