Pořídili jste si rýžovar a nyní tápete, jak v něm vlastně správně rýži připravovat? Tak se na to podíváme podrobněji. Prozradíme vám, proč je důležité rýži nejprve propláchnout, kolik vody použít i jak dlouho se vlastně rýže v tomto kuchyňském pomocníkovi připravuje. A samozřejmě se mrkneme i na další způsoby jak uvařit rýži.
Jak uvařit rýži v rýžovaru
Vaření rýže v k tomu určeném přístroji v sobě skrývá hned několik výhod. Rýže se zde totiž dusí a v podstatě napařuje v horké páře. Výsledkem je proto lahodná rýže, která si uchovává důležité vitamíny a minerály.
Postup přípravy je přitom poměrně jednoduchý. Pokud jej budete dodržovat, bude výsledkem nadýchaná a nelepivá rýže, na které si pochutná celá vaše rodina.
Příprava rýže před vařením
Předtím, než spotřebič zapnete, je třeba si rýži připravit. Pomocí odměrky si zvolte požadované množství rýže. Poté si vezměte na pomoc sítko a rýži důkladně propláchněte pod tekoucí vodou. Díky tomuto kroku eliminujete přítomnost škrobu, který může negativně ovlivňovat chuť i konzistenci výsledného pokrmu.
Kolik vody je třeba?
Jakmile bude rýže propláchnutá, můžete ji přemístit do varné nádoby. Následně přidejte do nádoby vodu. Její množství by přitom mělo odpovídat množství vařené rýže. To znamená, že na jednu odměrku rýže přidáte jednu odměrku čisté vody.
Jak osolit rýži
Vodu s rýží samozřejmě nezapomeňte osolit. Obecné pravidlo zní, že na dvě porce rýže si vystačíte s půl lžičkou soli.
Jak dlouho vařit rýži
Jakmile budete mít vše připraveno, můžete přístroj přikrýt poklicí a spustit režim vaření. Jakmile bude rýže hotová, rýžovar se automaticky přepne do režimu pro udržování teploty. Čas přitom závisí na celkovém množství, obvykle se jedná o zhruba 20 až 30 minut.
Jak rýži dochutit?
Při vaření rýže se rozhodně nemusíte omezovat pouze na obyčejnou sůl. Právě naopak. Oblíbenou volbou je přidání kurkumy do hrnce před vařením. Případně můžete přidat hřebíček, který rýži skvěle ovoní.
Pro dosažení ještě intenzivnější chuti můžete místo vody přidat vývar (například zeleninový nebo kuřecí). Oblibě se těší také rýže vařená v houbovém vývaru. Pokud se pouštíte do sladkých pokrmů, můžete pro dochucení sáhnout po kardamomu.
Jaké druhy rýže si můžete připravit?
V restauracích a supermarketech na vás už dávno nečeká jen obyčejná dlouhozrnná rýže. Kromě ní si můžete připravit i další odrůdy, které vás zaujmou svou strukturou, vůní a lahodnou chutí. Oblíbené jsou zejména tyto varianty:
- Jasmínová rýže se často používá v čínské kuchyni. Její jemné aroma připomíná oříšky.
- Basmati rýže se používá zejména v indické kuchyni. Jedná se o druh dlouhozrnné rýže, která je krásně sypká.
- Rudá rýže se pěstuje v Himalájích, má pevnou dužinu a ořechovou vůni.
- Arborio je kulatozrnná rýže, která se hodí zejména pro přípravu rizota nebo rýžových pudinků.
- Sushi rýže má kulatá zrníčka a jak název napovídá používá se zejména pro přípravu sushi.
Jak uvařit rýži v pomalém hrnci
Pro vaření rýže lze využít také pomalý hrnec. Princip takové přípravy je přitom prakticky totožný jako u rýžovaru, jelikož pomalý hrnec funguje na podobném principu. Rýži opět nezapomeňte nejprve propláchnout. Poměr vody by měl odpovídat množství rýže. Některé pomalé hrnce nabízí dokonce speciální programy právě pro vaření rýže, které tedy pro tuto příležitost můžete využít.
Jak dlouho rýži připravovat?
Rýže v pomalém hrnci se připravuje přibližně 30 až 40 minut. V polovině tohoto času je vhodné, abyste rýži promíchali.
Jak uvařit rýži v troubě
Skvělé konzistence rýže dosáhnete také v případě, kdy ji budete připravovat v klasické pečicí troubě. Jak na to?
Propláchnutí rýže
Tak jako u ostatních způsobů přípravy rýže je třeba ji nejprve důkladně propláchnout a tímto způsobem zbavit škrobu. Následně ji můžete vložit do pekáčku.
Kolik vody a soli?
Rýži v pekáčku zalijte horkou vodou. Obecně se doporučuje na 1 dílek rýže použít 2 dílky horké vody. Dále přidejte sůl, případně další koření, pro které se rozhodnete. Skvělé chuti dosáhnete také v případě, kdy doprostřed pekáčku vložíte celou oloupanou cibuli. Na závěr ještě přidejte lžíci oleje nebo plátek másla.
Jak dlouho vařit rýži v troubě?
Rýži v pekáčku nezapomeňte přiklopit víkem nebo poklicí a následně ji vložte do předem vyhřáté trouby. Horkovzdušnou troubu je třeba nahřát na přibližně 200 °C, elektrickou troubu poté na 220 °C. Doba pečení činí přibližně 30 až 35 minut.
Proč se rozhodnout pro vaření rýže v rýžovaru
Příprava rýže v tomto speciálním kuchyňském spotřebiči je opravdu rychlá a jednoduchá. Navíc nevyžaduje velké množství vaší pozornosti. Jakmile se rýže připravuje, můžete se v kuchyni věnovat čemukoliv jinému (například restování masa nebo zeleniny), případně se třeba pustit do drobného úklidu.
Pokud se vám někdy v klasickém hrnci povedlo rýži připálit, s tímto spotřebičem to už nehrozí. Potěší i jeho snadná údržba, vnitřní nádobu lze navíc mnohdy pohodlně umístit do myčky nádobí.
Kromě toho lze tento přístroj využít i pro vaření dalších lahodných pokrmů. Kromě rýže si poradí třeba se zhotovením polévky nebo ovesné kaše. Případně v něm můžete vařit také nejrůznější luštěniny, kroupy, jáhly či quinou.
Jídlo a jeho příprava, to je celý obor. Ohledně rýže se u nás můžete dočíst nějakou tu zajímavost v článku 7 pilířů japonské kuchyně a nebo také Bez lepku není jen pohanka.