Kavárny jsou dneska v módě a skoro každý má nějakou svoji oblíbenou. Není divu – příjemné prostředí, dobrou kávu a často i klid vyhledává spousta lidí, včetně vysokoškoláků. Jsou místa, kde se koncentrují mladí lidé. Jaká je ale práce z druhé strany?
Kouzlo se nezapře
Samozřejmě záleží na charakteru kavárny. Kromě velkých kavárenskách řetězců typu Costa Coffee nebo Starbucks tu jsou i menší, lokální kavárny, kde panuje trochu jiný přístup k zákazníkům a které mají něco do sebe. Všechny ale mají společný cíl – vybudovat příjemnou atmosféru. Osobně mám radši minimalistické kavárny. Ale pár metrů od mé školy je kavárna, ve které se ocitnete jako v bytě před 100 lety. Křesla, knihovna, gramofon a obrázky na stěnách. Prostě paráda!
Buďte kreativní!
Poměrně velkou výhodou je, že spousta kaváren bere studenty bez praxe. Školení obsahuje spoustu informací o historii kávy, způsobů sběru a pěstování. A taky jak připravit různé druhy kávy. Na to opravdu vejšku nepotřebujete. Pokud jste kreativní a máte nápady, nebojte se je využít. Při tvorbě latté art se určitě hodí.
Komunikace s lidmi je stěžejní. Je dobré být usměvavý, optimistický a komunikativní. Na druhou stranu je třeba umět pracovat jak v týmu, tak i samostatně, třeba když jste na směně sami.
Náplň baristy není bohužel jen zábavná příprava kávy. Stará se o všechno a o celý chod kavárny. Takže se nevyhnete uklízení, vytírání nebo mytí nádobí. Pokud je nával nebo se jedná o velkou kavárnu, moc se nezastavíte. Je to prostě běhačka. Práce baristy je i tak zajímavá, kreativní a zábavná.
Foto: Flickr, Mama Coffee, Wikipedia