Pavel Hanuš: McDonald, I’m Lovin’ it

Rozhovor se studentem, jehož vášní se stala práce v McDonaldu.

Pavel Hanuš (19) je zaměstnancem pražského McDonaldu na Proseku, kde pracuje už od svých šestnácti let. Pokud zdejší Mekáč znáte nebo jste ho alespoň jednou navštívili, možná jste zahlédli jeho rychle kmitající siluetu vzadu v kuchyňce, kde se vám vehementně snažil připravit ten nejšťavnatější burger. Při troše štěstí vás mohl obsloužit přímo u pokladny, a pokud jste jen projížděli kolem, tak to byl třeba právě on, kdo vám do auta poslal křupavé nugetky a pytlík hranolek. Pavel byl několikrát zvolen i zaměstnancem měsíce, a tak bude následující rozhovor jistě dostatečně obohacující pro všechny, ať už uvažujete o práci ve světoznámém fast foodu, nebo jste jen zvědaví. McDonald’s vám právě otvírá vrátka, a to i ta, která nechává obvykle raději zavřená.

Mnoho potencionálních zájemců o práci v McDonaldu má obavy, že začnou mytím záchodků a odklízením táců. Přiznejme si přece, že někdo i tuto práci dělat musí.

Na úvod musím souhlasit s tím, že někdo to opravdu udělat musí! Pochopitelně i já jsem měl strach, ale měl jsem taky štěstí, neboť v nepopulárním “prostoru pro zákazníky” (tj. lobby) jsem strávil za svou čtyřletou kariéru jen hodiny, které by člověk spočítal na prstech jedné ruky. Dnes však vím, že záleží na tom, jak se prezentujete. Nejde vyloženě o to znát na první směně složení všech sendvičů. Stačí jen trošku té snahy a elánu a jako nováček brzy dostanete i jiné příležistosti. Nutně si hned nepředstavujte jen to nejhorší, že třebas že osm hodin drhnete záchod. Skutečnost je o mnoho milejší! A navíc většina restaurací má vlastní zaměstnance, kteří chodí dělat tuto “špinavou práci” za vás.

Když už jednou pracujete v McDonaldu, tak musíte srovnávat. Tady jeden snímek z maďarského McDonaldu.

Práce jako práce! Dnes je každý vůbec rád, když o nějakou práci zavadí. Asi teď čtenáře bude zajímat, jak probíhal pracovní pohovor.

Byla to moje první práce (brigáda). Tudíž obavy byly opět na místě! Pohovor trval cca 20 minut a vedl ho jeden člověk z užšího vedení naší pobočky. Dotyčný je zodpovědný za nábor nových zaměstnanců, a proto se vám snaží co možná nejreálněji popsat to, co na směnách probíhá. Musím říci, že v mém případě měl pravdu. Dodnes si pamatuji větu: „Někdy jsou směny těžší, jindy je to pohodička.” Vše probíhalo v přátelské atmosféře.

Společnost McDonald’s má celkem propracovanou organizační strukturu a také systém odměn a motivační plán. Pověz nám něco víc o životě v McDonaldu.

Mnozí z vás si jistě všimli, že zaměstnanci mají různé jmenovky. Nováčci dostávají zelenou jmenovku, po delším setrvání dostávají žlutou, ale ti, kteří na to mají a chtějí, mají možnost pokračovat na Crew Trenéra. Což je i má pozice. Dalším pomyslným schůdkem je manažer (vedoucí směny) a pak už jen 2. a 1. asistent vedoucího a sám pán vedoucí. Systém odměn je závislý na jednotlivých pobočkách. Sankce obvykle následují za opakované pozdní příchody. Kolikrát zaměstnanec nedorazí vůbec! Jsou i tací, kteří však pracují více než průměrně, a proto se u nás pravidelně vyhlašuje zaměstnanec měsíce. Často se pořádají různé akce (fotbalový turnaj McDonaldů v Nymburce, povánoční večeře aj.). Za čtyři roky jsem tu poznal neuvěřitelnou spoustu lidí. Stále někdo nový přichází, pochopitelně i odchází. Scházíme se i mimo práci. Plno lidí vám řekne, že tam dělá právě kvůli kolektivu.

Něco z domácí sbírky správného zaměstnance. Aneb jen unifroma nestačí.

Nastínil jsi, že v současné době zastáváš pozici Crew Trenéra. Je to už poměrně vysoká hodnost, když zohledníme fakt, že většina zaměstnanců se spokojí se žlutou jmenovkou. Věřím, že i zarytý milovník vašich hranolek neví, kdo to Crew Trenér je a co dělá.

Dělám tu samou práci, co ostatní, ale navíc mám na starost trénink nových zaměstnanců a psaní tzv. „čeklistů“ (posudků) o tom, jak ostatní zaměstnanci pracují.

Jak je to s počty zaměstnanců na různých směnách?

V našem Mekáči je při součtu všech pozic okolo padesáti zaměstnanců. O svátcích chodí méně lidí, ale třeba 1. ledna jsou u nás v podvečerních hodinách téměř největší hodinové tržby za rok. Dokonce i na Štědrý den máme od 7 do 14 hodin otevřeno, ale to je zde minimum zaměstnanců. Avšak já mám tyto směny obzvlášť rád. V noci pracují obvyle 34 zaměstnanci.

McDrive, pokladna a kuchyňka. To je věčný kolotoč! Kde tě to nejvíce baví? Co obnáší směna v jednotlivých pracovních sekcích?

Je těžké říci, kde mě to baví nejvíce. Baví mě to prostě všude! Začínal jsem v kuchyni, kde jde v podstatě o to složit puzzle (hamburger) dohromady, tak aby byl vždy v pořádku a dobrý. V kuchyni si většinou pokecáte s ostatními a není to tolik formální jako na kase. Musíte znát složení sendvičů, a pokud jste zrovna na kase, musíte ovládat i složení menu a kolik se dává omáček k nugetám. McDrive je druh kasy, ale o něco málo těžší z hlediska pečlivosti a rychlosti. Prosecký Mekáč je na sídlišti, a tudíž není závratně plný. Měl jsem však čest být na Drivu restaurace, která má 5. největší tržbu v ČR, a řeknu vám, že to už je nějaká fuška.

Zaměstnanec měsíce Pavel Hanuš.Jsi přímo u zdroje, a tak jistě moc dobře víš, jak se s fastfoodovými potravinami nakládá a co ve výsledné podobě předkládáte svým zákazníkům. Je to opravdu takové svinstvo, jak se povídá? Ovlivnilo to i tebe?

Asi jsem to čekal horší. Veškeré suroviny, které jsou předkládány zákazníkům, jsou pod každodenní kontrolou. Ve všech pobočkách dochází k několika interním kontrolám měsíčně. Na druhou stranu nic a nikdo není neomylný, ale nikdy se nestalo, že bychom prodali plesnivé maso, prošlá vajíčka apod. Tu a tam se třeba stane, že se splete obal taštičky a zákazník dostane jablečnou místo jahodové nebo třeba někdo zapomene dát do sendviče slaninu, ale stává se to málokdy.

Dá se taková práce zvládat i při studiu? Jak jsi spokojen s platovými podmínkami?

Sám jsem toho živoucím důkazem, že to jde. Studentům naprosto doporučuji a pro ty, kteří ohrnují nos nad nástupní hodinovou sazbou, mám radu. S trochou snahy lze jít s platem rychle nahoru. Já jsem s platem naprosto spokojen. Těžko bych hledal lépe placenou brigádu. Někdy je to pořádná makačka, když třeba nedorazí jeden nebo dva zaměstnannci, ale i tak mám pocit, že se více směji, než pracuji.

Tak se s námi poděl o nějaký vtipný zážitek.

To by bylo snad na napsání celé nové Wikipedie. Tenkrát, když jsem se zabouchnul v mrazáku asi na 7 minut v tričku, mi nebylo moc do smíchu. Dnes už se tomu opravdu jen směji.

A co právě teď v McDonaldu letí? Jaké lahůdky a zajímavé akce nám mžeš doporučit?

Momentálně probíhá brazilské léto. Všechny tyto sendviče vypadají i chutnají výborně. Mezi zmrzlinami můžu nalákat na malinové Cornetto ve formě McFlurry. Ze stálé nabídky bych doporučil BigMac či ohraný Filet-o-Fish.

 

Chcete se Pavla ještě na něco zeptat? Pište na náš Facebook a do diskuze pod článkem. McDonald vám právě otevírá svou náruč.

 

Foto: Pavel Hanuš

Podobné články