Prostě Velká kniha o čůrání

Smích zaručen! Jakub Plachý, ilustrátor knížek a tvůrce komiksů, student uměleckoprůmyslové školy, představuje svou encyklopedii čůrání.

Jakubova kniha o čůrání vznikla jako školní projekt. Úkolem bylo vytvořit autorské dílo. Tak proč neseskládat dohromady něco, co člověka pobaví? Jelikož se jedná o encyklopedii, jak knihu sám Jakub nazývá, obsahuje jen a jen pravdu, občas možná polopravdu.

Proč se čůrá.

 Všichni čůrají.

Co nám o knize poví autor?

Materiál pro vznik knížky jsem sbíral hlavně na internetu a v knihách. Díky množství informací jsem knihu mohl rozdělit na několik částí. Na začátku jsem vysvětlil, proč se čůrá, jak se čůrá a kde se čůrá. Kapitola o historii přinesla mnoho zajímavostí. Například v Egyptě čůrali naopak. Muži čůrali vsedě a ženy vestoje. Ve středověku, kolem pátého století v Číně, zas šlechtici čůrali do dutých tyčí, aby nečistá moč šla co nejdál od nich. Ve Skotsku fungovala veřejná služba. Její popis vidíte na obrázku pod tímto textem,“ vysvětluje Jakub Plachý.

Něco málo z historie.

Evoluce čůrání.

Všechno má své varianty

Další kapitola se věnuje stylům čůrání. Přeci jen se jedná o disciplínu odlišnou pro lidi různého věku, národnosti a pohlaví. Používá se záchod, les a v různých zemích i praktické močidlo, které se v Čechách zatím nevyskytuje.

Nejčastěji se používá záchod.

Občas to chce výkon hodný sportovců.

Sumo v akci

Moje nejoblíbenější část z knížky je pasáž o tom, jak čůrají zápasníci sumo. Musí si odložit své tuky na speciální poličku a pak se pomocí ještě speciálnějšího držáčku vyčůrat,“ popisuje Jakub svou ilustraci.

Ani motorkáři to nemají nejjednodušší.

Měli bychom si dávat pozor, jak se oblékáme.

Věděli jste?

Zajímavý je také fakt, jakým v drsných zimních podmínkách sibiřský vůdce spřežení svolává stádo sobů. Jelikož je na Sibiři sůl vzácná, sobi pijí moč. Proto když se vůdce vyčůrá, sobi okamžitě přiběhnou.

Roztodivné přezdívky.

S postupem času se leccos mění.

Fanklub

Knížka je plná skvělých nápadů a ilustrace jsou jedny vytříbenější než druhé. Je opravdu úžasné co se s dávkou talentu, skvělého nápadu a jednoduchého, avšak osobitého stylu, dá vytvořit. Věříme, že to Jakub dotáhne daleko!

 

Foto: YouTube.com

Podobné články

Herci malých rolí

Klasik kdysi řekl, že není malých rolí, pouze malých herců. Ony ale malé role jsou. A mají své česk...