Vegan mrkvové sušenky

Zelenina v její nejlepší podobě, v krásných oranžových sušenkách!

Receptů na sušenky není nikdy dost, kdo by si je totiž nedal třeba k snídani, svačině nebo po obědě jako dezert? A co teprve když přijde návštěva! Tyhle oranžové kočky ale nejsou šedým průměrem, jsou krásně vláčné, přirozeně sladké a zdravé. Navíc neobsahují nic živočišného původu.

Zdravé rostlinné sušenky.

Ingredience

  • 1 hrnek najemno nastrouhané mrkve
  • ¼ hrnku rostlinného mléka
  • 1/3 hrnku agáve sirupu
  • 1/3 hrnku oleje
  • 1 lžíce mletého lněného semínka
  • 1 a ½ hrnku celozrnné mouky
  • 1 lžička kypřicího prášku
  • 1 lžička perníkového koření
  • 1 lžíce skořice
  • ½ lžičky muškátového oříšku
  • Špetka soli
  • Oříšky a sušené ovoce podle chuti

Nejdříve si zvlášť prošleháme tekuté ingredience, tedy rostlinné mléko, sirup a olej, do kterých přidáme mleté lněné semínko. Poté promícháme mouku s kypřicím práškem, perníkovým kořením, skořicí, muškátovým oříškem a špetkou soli. Obě dvě části spojíme dohromady a vymícháme do kompaktního, lepkavého těsta. Nakonec přidáme strouhanou mrkev, oříšky a sušené ovoce.

Troubu si předehřejeme na 180 stupňů, plech vyložíme pečicím papírem. Pomocí dvou lžic nabíráme hrudky těsta, které dáme na plech, tak aby mezi jednotlivými sušenkami byl zhruba dva centimetry rozestup.

Pečeme 15 až 20 minut, dokud sušenky nezezlátnou.

Mrkvové sušenky jsou na povrchu křupavé a uvnitř měkké a vláčné.

S dobrou kávou k odpolední svačině.

Mlsání je můj lék na špatnou náladu, ale proč mlsat ošklivé, nezdravé kupované sušenky, když si během půl hodiny můžete upéct svoje vlastní, lepší, a ještě k tomu oranžové!

Přeji dobrou chuť!

 

Už jste někdy zkoušeli péct sladkosti ze zeleniny? A chutnají vám? Podělte se s námi o vaše zkušenosti na Facebooku.


Foto: Karolína Hejlová, StudentPoint

Podobné články