Poznejte 5 pravd a mýtů z Indie, které vás překvapí

Indové se neberou z lásky, sňatky jsou domluvené?! Pravda i lež.

Zamilované páry můžete v Indii potkat na každém rohu. Jejich sňatku se pak říká “Love marriage”.  Svatby “bez lásky” jsou častější, určitě však nejsou vynucené. To, že se mladí lidé poznají až během námluv, vůbec neznamená, že se do sebe nemohou zamilovat. Naopak, ve většině případů v sobě najdou zalíbení. Téměř všechny sňatky v Indii jsou však předem domluvené. Je totiž třeba, aby se kromě snoubenců, vzájemně vždy sešly obě rodiny rodiny, aby se navzájem poznaly a také probraly všechny praktické věci. Vyžadování věna je dnes nezákonné,  zcela určitě ale na něj přijde před svatbou řeč. Občas se stává, že se zamilovaný pár vezme potají, proti vůli rodičů a následně poté doufají, že čas a vnoučata je nakonec obměkčí. Mladí a vzdělaní Indové jsou dnes na rodičích ekonomicky nezávislí, přesto jejich názor respektují. Věří, že sňatek je na celý život a fungující vztah v rodině je základem pro šťastnou budoucnost.

Hovězí maso, nikdy?! Pravda i lež.

Kráva je v Indii uctívána jako posvátné zvíře. Pro hinduisty je také symbolem života, protože lidem po staletí dává mléko a pomáhá jim s obděláváním půdy. Za porážku krávy kvůli masu v Indii hrozí několikaleté vězení. Nicméně žijí zde i miliony strávníků jiných vyznání, kteří si jídelníček bez hovězího představit neumějí. Mají na to veškerá práva, jen maso nesmí být z domácího chovu. Importovaného hovězího masa se totiž zákaz netýká. Běžně jej však v restauraci na jídelním lístku nenajdete. Musíte si jej vypátrat. Bez ohledu na víru či mlsný jazyk je totiž “Holy cow”, respektována. A když už hřešíme, nedáváme to na odiv.

Zákaz levé ruky?! Lež.

Proč by leváci nemohli jíst levou rukou? Nejen Indové, ale mnoho dalších národů jedí rukama. Hmat je totiž dalším chuťovým smyslem. Ta druhá ruka není “špinavá”, protože ji používáme na toaletě, ale jednoduše proto, že jednou rukou jíme a druhou si podáváme jídlo přílohy a pití. Tradice čisté a špinavé ruky pochází z historie, na druhou stranu Indové jsou velmi čistotný národ, před každým jídlem si pečlivě umyjí ruce. Po jídle znovu a k tomu si vyplachují i ústa.

Je pravda, že toaletní papír se zde až tolik nepoužívá. K vybavení každého záchodu však patří kohoutek s vodou, či ruční sprška. Tento způsob Indové shledávají jako mnohem hygieničtější a bezesporu šetří životní prostředí.

TIP: Vydejte se na dovolenou do Indie a vyberte si jeden ze zájezdů do Indie. Poznejte to nejlepší z Indie v kombinaci s relaxem na pláži Agonda na 12 dní od 46 080 Kč. 

Indie je chudá země?! Lež.

Přirozeně z prvního pohledu to tak může vypadat. Indie je druhá nejlidnatější země světa a nachází se převážně v subtropickém pásmu. Proto zde mnoho lidí tráví život na ulici. Turista, přijíždějící do země snadno nabyde dojmu, že to, co vidí, je běžný život bez rozdílu. Tak tomu ale samozřejmě není… 

Způsob života obyčejných lidí v Indii je většinou jejich svobodná volba. Mnozi by nikdy nevyměnili svobodu ulice, za dobře placenou práci od rána do večera. Jiní zase opustí školu dříve, než dokončí základní vzdělání. Navíc chudí lidé využívají v Indii mnoho výhod. Indické chrámy také nabízejí zdarma jídlo pro příchozí a bez rozdílu víry. Je třeba si rovněž uvědomit důležitý fakt, že jednoduchý způsob života neznamená vždy chudobu. 

Indie patří mezi nejrychlejší ekonomicky rozvíjející se země světa, a díky tomu bohatne i většina část populace. Dnešní střední třída se stále rozrůstá a její životní standard je hodně podobný tomu evropskému. Pak jsou zde miliony bohatých a velmi bohatých vrstev. Ty však jen tak nepotkáte. Možná zahlédnete jejich limuzínu s řidičem. Na poměrně početnou vrstvu těch nejbohatších, však většinou vůbec nenarazíte. Leda, že by vás někdo osobně pozval do některého z prestižních klubů, za jejichž členství se platí milionové poplatky.

Kastovní systém?! Pravda.

Indický kastovní systém je neúprosný a bohužel stále hluboce zakořeněn napříč všemi náboženstvími. V minulosti již byly učiněny marné  pokusy o jeho odstranění. Nepodařilo se to ani samotnému duchovnímu vůdci – Mahatma Gandhi, který sám pocházel ze střední kasty. 

Kasty se dělí na 5. základních kategorií. Úplně nejníže jsou Dalitové, tzv. nedotknutelní. Tento nedůstojný název si vysloužili díky špinavé práci, jako je čištění kanalizací, umývání toalet, kterou nikdo jiný dělat nechce. Na nejvyšším stupni si stojí Brahmové, v minulosti kněží. Brahmové dokonce stojí v kastovním systému výše, než samotní králové.

Kasta se dědí z generace na generaci a je zapsána v rodném listu a nelze ji nikdy změnit. Vůbec však nesouvisí s ekonomickou situací jedince nebo rodiny. Příkladem může být i současný prezident nebo premiér. Oba tito nejmocnější muži Indie pocházejí z nízké kasty.

Podobné články