10 zajímavostí pražské moderní architektury: X. Danube House

Skvost současné architektury v Karlíně - pojďme se na něj podívat zblízka.

Danube House je posledním domem série článků o zajímavostech moderní architektury v Praze. Byl vybrán nejen pro svůj originální design, a také proto, že ačkoliv je již deset let „starý“, na jeho příkladu lze ukázat směr, kterým se současná architektura vydává.

Prvními stavbami této série byly soukromé vily, případně stavby sloužící široké veřejnosti – kostel, dům s kavárnou a obchody. Byly to budovy navržené významnými architekty své doby. Snad se vstupem Česka do nové historické éry, objevuje se začátkem devadesátých let také v architektuře nový trend (následujíc trendy světové). Nositelem architektury již není soukromý obytný dům, ba ani kostel… Středem zájmu se stávají administrativní komplexy, kancelářské prostory, které jsou veřejnosti často jen málo přístupné.

Zrovna tak postava architekta ztrácí na důležitosti. Ne, že by snad k návrhu projektu nebyl třeba, avšak již není onou uznávanou osobností, které jsou připisovány veškeré zásluhy za tvorbu návrhu a snad i realizaci stavby. Architekt se stává takřka anonymním členem architektonického kolektivu, který stavbu navrhuje ve spolupráci s jiným architektonickým kolektivem… A tak, chceme-li se dozvědět, kdo stojí za designem toho či onoho domu, nezjistíme zpravidla víc, než několik písmen, která jsou zkratkou názvu určité architektonické kanceláře.

A teď už k Danube House

Danube House je dům stojící na Rohanském ostrově v pražském Karlíně. Je součástí projektu River City Praha, komplexu administrativních budov a plánovaného hotelu. Název Danube House dům dostal podle řeky Dunaj (anglicky Danube), většina budov je v tomto komplexu pojmenována po světových veletocích.

Na první pohled zaujme neobvyklý tvar budovy – trojúhelník s úhlem tak ostrým, že se z jednoho pohledu dokonce zdá, že je stavba jen dvourozměrná. Dům s trochou fantazie svým tvarem připomíná obří loď, což odkazuje ke skutečnosti, že se v těchto místech kdysi nacházel hlavní pražský přístav.

Originální vzhled této budovy je výsledkem práce početného mezinárodního týmu. Na jeho návrhu se podílel americký ateliér KPF (Kohn Pedersen Fox), česká architektonická kancelář ADNS a skupina RFR Paris.

Danube House z určitého pohledu působí jako dvourozměrná divadelní kulisa.

Zajímavostí je propojení domu s okolními stavbami, konkrétně s Nile House, Amazon Court a River Diamond. V podzemí je zde vybudován tunel, který tyto budovy spojuje. Tunel výrazně usnadňuje dopravní obsluhu.

Za zmínku stojí také technologicky unikátní systém klimatizace, tzv. systém zaplavovacího větrání. Tento systém v maximální míře využívá přírodních zákonitostí, aby do kancelářských prostor proudil stále čerstvý vzduch. Celé řešení je navíc velmi energeticky úsporné.

Jak je Dunajský dům využíván?

Centrum stavby tvoří prosklené atrium, které je přístupné veřejnosti. Nachází se zde restaurace, kavárna i několik obchodů. Většina prostor je věnována kancelářím, ty zaujímají plochu celých 19 800 metrů čtverečních.

Prosklené atrium v centru Danube House.

V Danube House se však mohou pořádat také různé společenské a kulturní akce. Při maximálním využití všech dostupnách prostor můžete pozvat až tisíc osob.

Danube House navíc získal několik architektonických ocenění. Zmiňme například získaný titul Budova budoucnosti v kategorii kancelářské budovy z roku 2003 či cenu AWARDS OF EXCELLENCE udělenou v roce 2005.

 

Foto: danube.cz, sxc.hu

Podobné články

Herci malých rolí

Klasik kdysi řekl, že není malých rolí, pouze malých herců. Ony ale malé role jsou. A mají své česk...