FOTORECEPT: Dvakrát česneková pasta

Která je lepší? Vyzkoušejte jednoduchý recept na univerzální dochucovadlo bez soli!

Milí fanoušci silných chutí a vůní, jestliže je česnek alfou a omegou vašeho vaření, máme pro vás tip, jak mít svého kulinářského favorita neustále při sobě! Na loupání můžete zapomenout, bude vám stačit jedna kávová lžička níže uvedené česnekové pasty a vaše pokrmy dosáhnou téměř stejné kvality jako při použití právě oloupaného česneku. Příprava je velmi snadná a výsledek uspokojí jak náruživé „česnekožrouty“, tak i obyčejné smrtelníky, kteří si rádi pochutnají na voňavém jídle. Připravili jsme pro vás návod na dva druhy oblíbené česnekové pasty a je jen na vás, kterou variantu si připravíte.

Hlavně bez soli!

Kvůli živým diskusím o škodlivosti nadměrného užívání solí v kuchyni předkládáme vyzkoušený recept bez soli, kdy ke konzervaci poslouží jakýkoliv olivový olej. Pravdou je, že dosavadní nasolování lisovaného česneku dokázalo udržet česnek „čerstvý“ dokonce rok. Ale s ohledem na velký obsah soli v česneku samotném je zdraví příhodnější připravit menší dávku pasty, která bez přidané soli vydrží v chladu zhruba měsíc a nezatíží organismus tolik jako slavné trvanlivé, leč přesolené pasty. Zpracovaná rostlinka tak může plně rozvinout své léčivé vlastnosti, díky kterým si již tisíce let právem drží status malého zázraku přírody. 

Česneková pasta s bazalkou i bez

(ingredience na dvě sklenice o obsahu 200 ml – dávku lze rozpůlit) 

  • 8 paliček česneku
  • 100 ml olivového oleje
  • hrst čerstvé bazalky
  • 2 pečlivě omyté sklenice

Postup:

Krok #1 a #2.

Připravte si 8 středně velkých paliček česneku, dostatek olivového oleje a hrst čestvé bazalky. Česnek oloupejte a nasypejte do mixéru. Babské rady doporučují při loupání velkého množství česneku oddělené stroužky spařit vroucí vodou a nechat je chvíli namočené – slupka se snáz loupe a není potřeba používat nůž. Pokud ale máte připravit syrový česnek na dlouhodobou konzervaci, raději se této možnosti vyhněte – česnek si uchová více účinných látek a déle vydrží.

Krok #3 a #4.

Do mixéru přilejte olivový olej a směs důkladně rozmixujte. Chce to trochu trpělivosti, jelikož části česneku mají tendenci lepit se na stěny mísy – ze kterých je musíte pravidelně seškrabovat, abyste dosáhli jemné konzistence. Pokud by se vám zdálo, že je pasta málo nebo naopak moc mazlavá, nebojte se přidat o něco více olivového oleje, popřípadě česneku. Příroda není souměrná a paličky nemusí odpovídát konkrétní míře, takže je jen na vás, jakou podobu svému výtvoru dáte. Nebojte se improvizace!

Krok #5 a #6.

Základní česneková pasta je v této fázi již hotová. Přemístěte proto polovinu hmoty do pečlivě vymyté skleničky. Do zbývající části přihoďtě pořádnou hrst čestvé omyté bazalky a mixujte, mixujte, mixujte… Až bude bazalka rozmělněná a česneková pasta dostane nazelenalou barvu, vaše práce je hotová. Obsah dejte taktéž do skleničky a můžete ochutnávat a porovnávat, která z nich vašim chuťovým pohárkům lahodí více. Pravděpodobně tento souboj chutí skončí remízou.

Výsledek, který zaručeně vyžene všechny upíry v okolí.

Tip! Pokud chcete docílit silně zelené barvy bazalkové varianty, rozmixujte bazalku s celými stroužky česneku už na začátku. Bazalka bude jemněji nasekaná a barva svítivě zelená. Takto připravená pasta může posloužit jako neotřelý dárek pro všechny „sporákové kutily“.

 

Brání vašemu štěstí s česnekem jeho zápach, nebo jej statečně ignorujete? Jak by vypadala česká kuchyně bez česneku? Vyzkoušeli jste náš recept? S bazalkou, nebo bez? Reagujte zde nebo na našem Facebooku!


Foto: Věra Pospíšilová, StudentPoint

Podobné články