10 ingrediencí thajské kuchyně

Pokud máte rádi thajská jídla, nesmí vám doma chybět tyto ingredience. Nebo alespoň většina. Takový cvrček je spíš specialita!

Asijská jídla? To je neskutečný požitek!  Vůbec nejoblíbenější z nich jsem našla především v japonské kuchyni, ale postupně jsem se propracovala i k dalším: ochutnala jsem vietnamské závitky a palačinky, indické kari a celé menu typických thajských pokrmů. A právě thajské ingredience nás dnes budou zajímat!

Citronová tráva (Ta-Khrai)

Milujeme citronelu! (by James Barker)

Voňatka citronová nebo citronela se používá v gastronomii i v lékařství. Pochází z Asie, není tedy divu, že je v této oblasti tak často využívána při přípravě tamních jídel. Do jídla jako takového se využívá měkká část stonku, tuhá část funguje jako koření. Výhodou je, že ať už je v jakémkoliv stavu, nepřichází o své citronové aroma. Hodí se do polévek, salátů a koření. 

 

Koriandr (Phak Chi)

Velice známou surovinou je také koriandr. Hodně dlouho mi trvalo, než jsem této velice aromatické bylince přišla na chuť. Najdete ji v asijských jídlech, ale také v mexických; běžně se přidává do avokádové salsy guacamole. Skvělé je, že z této bylinky využijete naprosto všechno, tedy semínka, stonky, lístky i kořeny. Semínka se používají do kořenicích směsí a hodí se do omáček nebo k masu. Kořen funguje podobně jako zázvor a přidává se do polévek a past. Osobně jsem zatím používala pouze lístky a stonky, které fungují v polévkách, omáčkách, salátech a podobně.

Galgán (Kha)

Zázvor, galgán a pepř. (by Praisaeng)

Jinak se mu také říká kalkán nebo galanga; bylina z rodu zázvorovitých. Divoce roste v Indii, jinak ho používají například v Thajsku a Japonsku. Vzhledem se galgán podobá zázvoru, ale chuťově není úplně stejný. Je jemnější a má citrusový nádech, což může být pro někoho nezvyklé. Tato ingredience se používá při přípravě thajských kari past nebo se přidává do pálivých polévek. Navíc je i léčivá! Usnadňuje trávení a omezuje srážlivost krve.

Kafirový list (Bai Makrut)

První z listů, který jsem si k prezentaci thajské kuchyně vybrala, je kafirový list. Roste na citrusovníku Kaffi; jeho plody vypadají trochu jako pomlácené limety. Listy jsou chuťově velice výrazné, při tepelné úpravě se výraznost ještě zvýší. Mohou se používat čerstvé, aby se zvýraznila citrusová chuť celého jídla.

Pandánový list (Bai Toey)

Dobrý k zabalení masa. (by SOMMAI)

Pandánový list pochází ze stromu Pandanus, který má dlouhé, úzké a tmavě zelené listy. Co do chuti je sladký a hodně aromatický. Najdete ho v jihovýchodní Asii a jeho využití je různorodé: používá se k aromatizování rýže, pudinků, dezertů a různých svačinek. Navíc je nedílnou součástí pokrmu Kai ho bai toey; smaženého kuřete, které je zabaleno právě v tomto listu. Používá se také k nadívání ryb!

 

Rybí omáčka (Nam Pla)

Tato jantarová tekutina je důležité dochucovadlo asijské kuchyně. Nejvíc se používá ve Vietnamu, také v Laosu a opět v Thajsku. Vzniká fermentací, tedy kvašením, ryb s mořskou solí, a funguje také jako přísada do asijských dipů. A co je zajímavé? Tato omáčka má takzvanou chuť umami! Všichni známe čtyři základní chutě: sladkou, slanou, hořkou a kyselou, ale umami je takzvanou pátou chutí. Odvozena je z japonštiny a vzniká díky přítomnosti glutamátu v dané omáčce.

Fazolové klíčky (Thua Ngok)

Nechte fazole klíčit. (by olovedog)

Velice známou surovinou v asijské kuchyni obecně jsou fazolové klíčky. Často se k naklíčení používá druh takzvaných zelených mungo fazolí.  Naklíčené jsou tyto fazole výživnější a vyžadují mnohem kratší dobu vaření. A v thajských pokrmech? Tam je najdete především v polévkách, jako například v Nam ngiao, která je jimi posypána. Rozhodně ale nechybí ve známém pokrmu Pad Thai!

  

Kari pasta (Khrueang Kaeng)

Tato pasta se, jak už název napovídá, používá k přípravě známých ostrých jídel. Existuje několik druhů kari past, záleží na tom, z jakého regionu a kuchyně jsou. Hodně známá je indická kari pasta, dále kambodžská kroeung pasta a také (pro nás důležitá) thajská kari pasta! Rozdíl je v tom, že thajská kari pasta obsahuje čerstvé ingredience jako bylinky a aromatické listy.

Limeta (Manao)

Čerstvé limety! (by posterize)

Nepostradatelná je pro thajskou kuchyni limetka! Díky ní mohou pokrmy získat dostatečnou kyselost, jako u pokrmů Tom yum a Larb. Nevylučuje se ani konzumace pokrájených kousků (i s kůrou), jako u pokrmu Miang kham. A v parných letních dnech nás může oslovit jednoduchá kombinace vody, cukru a právě limetky. Ze zdraví prospěšných látek obsahuje vitamíny B, C a minerální látky. A pro dámy: výtažky a kousky limetky prý příznivě působí na pleť. 

Cvrček (Chingrit)

Poslední ingredience je spíš taková specialita. V Thajsku se konzumuje hned několik druhů cvrčků, jako například cvrček dvouskvrnný nebo cvrček domácí. Nejoblíbenější je ale cvrček domácí, má prý lepší chuť a texturu. Jak se ale podává? Většinou je osmažený a funguje jako taková malá svačinka! Přiložený odkaz vám ukáže talíř plný těchto potvůrek!

 

Vaříte si doma thajské pokrmy? Nebo raději zajdete do restaurace, kde máte od všeho něco? Napište nám o tom na Facebook!

 

Foto: freeimages.com (winjohn), FreeDigitalPhotos.net (Image courtesy of James Barker, Praisaeng, SOMMAI, olovedog, posterize)

Podobné články