Exotické ovoce z Asie může být pro mnoho lidí něčím novým; těžko se dá sehnat, nemusí být dostatečně zralé a ve finále si nejsou jisti, jestli jim vůbec bude chutnat. V tomto případě se ale nemusíte bát. Hruška je výrazně šťavnatá a je měkčí než nám známé hrušky. Navíc se dá krásně využít při pečení, kompotování a vaření, stejně jako jiné podobné ovoce.
Nashi nebo naši?
Pokud je plodina známá po celém světě, určitě se setkáte s všemožnými názvy. Menší změny nebo variace najdeme i zde. Právě z toho důvodu existuje v českém jazyce hruška Nashi, hruška hruškolistá, hruška asijská, hruška čínská nebo dokonce hruška písková. A všechny jsou jedna a ta samá plodina. Mezi nejčastější země jejího pěstování patří Japonsko, konkrétně místa jako Nagano, Fukushima, Tottori a jiné. Dále ji můžete vidět v Indii, Nepálu a nebo na Kypru.
Běžně se tato hruška prodává v supermarketech a poznáte ji podle jejího způsobu skladování. Balí se do bílých měkkých sítěk. A to z toho důvodu, aby se plody neoťukaly, nedotýkaly se jiného ovoce a podobně. Jsou velmi náchylné na jakékoliv otlaky.
Hlavně vitamín C!
I když nepatří mezi plodiny s nejrozmanitějším výběrem vitamínů, obsahuje kyselinu listovou, vitamín C a má přirozeně nízký obsah tuku.
Když se rozhodnete pěstovat
Dříve jste si mohli jen těžko představit, že toto ovoce budete pěstovat i doma. Dnes je tomu jinak. Postupem času se vyšlechtila dostatečně odolná odrůda, která vydrží výkyvy počasí. Stromky kvetou v dubnu a šťavnaté plody dozrávají v září. V případě pěstování ze semínka se pro zasetí nejvíce hodí výběr pařeniště. Později stromeček hlídejte v polostínu, případně ho můžete mít ve skleníku. Do zahrady ho dejte raději až následující léto.
Jak s ní naložit v kuchyni
Říká se, že hruška Nashi je nejlepší čerstvá a syrová. Přesto ji můžete využít i při pečení masa, zvěřiny, jako přísadu do sladkokyselých omáček (stejně jako lidé v USA), do marinád a mnoho dalšího. Oblíbeným způsobem zpracování je i využití do přesnídavek, džemů a koktejlů. Často se používá s jiným ovocem nebo zeleninou. Může se stát, že džem ze samotné hrušky nebude chuťově výrazný. Není to ovšem pravidlem. Ze zeleniny, se kterou můžete kombinovat, je to například mrkev.
U přípravy koktejlů si dejte pozor, hrušky, stejně jako jablka, velmi rychle hnědnou. Můžete je pokapat citrónem a zajistit si tak svěží, žlutou barvu. Ta se u koktejlů rozhodně hodí, hnědá barva přeci jen nepatří mezi typické koktejlové odstíny.
Ochutnali jste už tuto exotickou hrušku? Nebo si raději dopřejete klasická jablka? Napiště nám o tom na Facebooku!
Foto: Tereza Pánková, StudentPoint