Jak je to s termixy?

Termix, oblíbený dezert, který pamatujeme už od dětství. Je však pořád takový, jaký býval dříve, a jaké máme v rámci našeho trhu na výběr nyní?

Termix získal svoji oblibu především pro svoji smetanovou hustou konzistenci a úžasné rumové aroma, které se po otevření vanilkové verze ihned krásně rozvonělo. Receptury se však mění a nikdy už nebude nic chutnat tak, jako to chutnalo před patnácti lety, protože se mění nejen prostředí, technologie, ale především pak suroviny. Dříve byly nejoblíbenější kávové a kakaové, oblibě se ale těšily právě i ty vanilkové nebo jahodové. Tradiční termix, jak jej výrobci nazývají, lze dnes dostupně najít u kunínské mlékárny z Kunína nebo u Polabských mlékáren Milko z Poděbrad. Narazit můžete ještě na termixy Coop, ty však pro řetězec vyrábí Milko, tudíž je obsah identický.

Termixy z Kunína

Kunínská mlékárna má v nabídce šest příchutí, a to vanilku, kakao, pistácii, kávu a nově pak sušenku a banán. Pistácie se prý vyráběla už za komunistů, ale byla k dostání velmi obtížně. Termix je výrobcem nazýván bez dalšího přívlastku “termix”, v souvislosti se složením pak “termizovaný tvarohovo-smetanový dezert”. Jeho obsahem je ze 48 – 51 % tvaroh, dále pitná voda, cukr, ze 6,2 – 6,3 % smetana, modifikovaný kukuřičný škrob, jedlá želatina, aroma (například vanilkové, rumové, kakaové) a barvivo (vanilka obsahuje beta-karoten, kakao neobsahuje žádné, pouze kakaový prášek, pistácie chlorofyl, takže žádné pistácie, a káva E150c). Barvivo E150c je amoniakový karamel a nejsou prokázány žádné negativní účinky, některé zdroje však upozorňují na zvýšenou hyperaktivitu dětí.

Tradiční vanilkový, kakaový, kávový a nověji pak pistáciový. Zcela nová sušenka a banán jsou již taktéž k dostání.

Obsah 90 gramů zůstal pravděpodobně stejný jako dříve, avšak průměrná výživová hodnota na 100 gramů (119 kcal) se mi zdá prostě nižší než dříve. Co mě ale mile překvapilo, Kunín udržuje tradici klasických nízkých hranatých kelímků, kdy jde víčko velmi špatně odtrhnout, takže to dělám jako dříve, objíždím ho lžičkou. To je prostě nostalgie.

Nevím, zda si to pamatuju dobře, ale dříve mi termixy přišly smetanovější a celkově chutnější. Dneska chutnají více uměle, i když musím říct, že ty z Kunína nejsou vůbec špatné. Testovala jsem je s kamarádkami a nejvíce nás oslovila vanilka, která obsahuje rumové aroma, dále čokoláda, káva, pistácie – u té jsme trošku bojovaly s méně výraznou chutí, ale musím říct, že kdo není pistáciový odborník, “chuť pistácie tam hodně vzdáleně ucítí”, nás však taktéž moc nenadchla, protože jako milovnice pistácií nás náhražky prostě neohromují, a následně sušenka, která nás naprosto zklamala. Čekaly jsme máslovou chuť, příjemnou vůni, která nás přiměje termix ihned slupnout, ale to se prostě nekonalo. 

Termixy Milko

Vanilka od Milka. Méně tradiční kelímek s klaunem.

Milko vyrábí termix již od roku 1976. Oproti kunínským mlékárnám nabízí i termix jahodový, který doplňuje dále příchuť vanilka a kakao. Termix výrobce označuje jako “originál termix”, v souvislosti se složením pak “tvarohový dezert kakaový”. Jeho obsahem je z 50 % tvaroh, dále pak pitná voda, cukr, syrovátka, máslo, modifikovaný bramborový škrob a stabilizátory: jedlá želatina, tara moučka a karubin, aroma (výrobce neuvádí jaké) a barvivo (vanilka obsahuje beta-karoten a karamel, jahoda karmíny, ze 2 % obsahuje jahody a kakao obsahuje karamel, ale i kakaový prášek).

Jahoda od Milka. Nejméně chutný a nejvíce umělý termix.

Obsah je stejný jako v předchozím případě, tedy 90 gramů, kelímek však tradiční termix nepřipomíná, ani víčko není tuhé jako dříve, navíc ho zdobí jakýsi klaun. Průměrná výživová hodnota je 116 kcal na 100 gramů a navíc ocenění Klasa. Tuku je zde však více, a to 4 gramy oproti 2 gramů u Kunína. Milko má ve svém portfoliu ještě produktovou řadu Termixík, což je pouze tvarohový dezert bez termizace. Testovaly jsme cheesecake a bohužel jsme měly stejný problém jako u sušenky z Kunína.

Závěrem je tedy vhodné říci, že pokud zatoužíte po termixu, který vám připomene dětství, určitě volte ten kunínský. Termix od Milka se termixu opravdu vzdaluje, zvláště pak jahoda. Celkově však dnešní termixy obsahují více přídatných látek namísto mléčných složek. Po obsahové stránce obsahují obě značky zhruba 50 % tvarohu a dále pak:

Kunín                                             Milko

smetana                                         máslo, syrovátka

kukuřičný škrob                              bramborový škrob

jedlá želatina                                   jedlá želatina, tara moučka, karubin

aroma a barvivo                             aroma a barvivo (jahoda – E120 karmíny)

E120 – přírodní barvivo z těl samiček hmyzu Dactylopius, nepříznivé účinky

Jak je patrné, kunínský termix obsahuje přídatných látek méně. Tak tedy dobrou chuť a nezapomeňte číst obaly, vyplatí se vědět, co jíte, přestože si to mnohdy ani nemyslíte.

A jak hodnotíte vy dnešní termixy? Diskutujte na našem Facebooku!


Foto: photl.com, polabske.cz, mlekarna-kunin.cz

 

Podobné články