Proč je ten trdelník tak dobrý?

Letmé vklouznutí pod pokličku tradiční, nejen vánoční a nejen české, pochoutky.

Máme tu předvánoční období, kdy se rozbíhají vánoční trhy a s trdelníky jakoby se roztrhl pytel. Co stojí za touto voňavou pochoutkou a jaké jsou její kořeny? 

Nejasný původ

Historie trdelníků sahá až do 18. století a o jeho historii se přou Slováci, Maďaři i Češi. Trdelník pekli naši předci odedávna – v každém kraji však podle toho, co zrovna okolní příroda nabízela a co lidé měli rádi. Trdelník byl oblíbený hlavně na svatbách, křtinách a při církevních svátcích. Představoval příjemný dárek, který obohatil jídelníček.

Slovenský versus český

Na Slovensku si pochutnáte na kroužcích.

Věděli jste, že i trdelník má už svoji registrovanou ochrannou známku? Tu si pro něj v rámci Evropské unie zajistili Slováci a Švédi. Jejich kynuté “kremrole” jsou tak zastřešeny známkou “chráněné zeměpisné označení”. Slovensko je vyhlášeno svým Skalickým trdelníkem, který je opravdu výborný, ale trošku odlišný od toho našeho. Peče se totiž na dřevěném válci jako jeden kus a posypává ořechy, skořicovou variantu najdete spíše u nás. Upečený se ještě bohatě popráší moučkovým cukrem a rozkrájí na kroužky, které dostanete většinou na papírovém tácku. Máme tu tedy pár zásadních rozdílů – pečení jako celek, ořechy namísto skořice a kroužky.

A co ten náš?

Dejte si k trdelníku svařené víno a chuť se ještě znásobí.

Je pravda, že v České republice je trdelník považován za skvostnou dobrotu, která požívá stále větší komerčnosti. Trdelníky se i u nás pečou na válcích, většinou však kovových, a ihned po upečení se obalují ve směsi skořice a cukru. Setkat se však můžete i s karamelem a stejně jako na Slovensku i s ořechy. Nejen úžasná atmosféra – pečení na otevřeném ohni, vánoční nálada, ale především ta jedinečná chuť a vůně. Dobře upečený trdelník by měl být vláčný, neměl by křupat a měl by mít “opálenou barvičku”. A jak je doporučováno, nejlépe chutná za mrazu se svařeným vínem či horkou medovinou.

Skořice a cukr jako tradiční český kabátek.

Kde ho ještě najdete?

Určitě v Rakousku, Německu, Polsku nebo třeba Lucembursku.

Trdelníkový boom

Zajímavé je se podívat pět a více let zpátky. Trdelníky zdaleka neprožívaly takový boom jako nyní, k dostání byly spíše výjimečně. Jestli jste ho ještě nezkoušeli, nabízí se ten pravý čas – jen se připravte na fronty, trdelník je srdeční záležitost, jeden z nejvíce navštěvovaných domečků na vánočních trzích.

 

A jak chutná trdelník vám? Už jste ho letos ochutnali? Napište nám na náš Facebook!


Foto: deviantart.com, Wikipedia.org, Gabriela Dvořáčková, StudentPoint

Podobné články