Několik zajímavostí, které jste nevěděli o oscarovém favoritovi Tři billboardy kousek za Ebbingem

Bylo, nebylo, kdesi v Americe vznikl jeden strhující filmový příběh

Přátelé, první fakt, který vám k tomuto filmu předestřeme, je, že se jedná o film natolik unikátní, emocionální, zábavný a citlivý v jednom, že se na něj rozhodně musíte jít podívat. Znáte to- noc je temná a plná spoilerů. A tento článek obzvláště. Takže čtenáři neposkvrnění filmovým zážitkem, radši mazejte. Minimálně to zkuste stihnout do víkendového vyhlášení Oscarů.

Bylo, nebylo…

Na osamělé příjezdové cestě svítí tři červené billboardy a na nich napsaná troufalá výzva místnímu šerifovi, který ještě nedokázal najít vraha mladičké dívky, jenž zemřela obzvláště krutým a děsivým způsobem. Těmito záběry začíná maloměstské drama plné hanby, emocí, pomsty a křehké mezilidské něhy. Co o něm však nevíte?

Před natáčením trávil režisér McDonagh měsíce osamělou jízdou po Americe

Pro Martina McDonagha jako Ira narozeného v Londýně není snad mentálně a kulturně vzdálenější místo než americký venkov. Proto se většina jeho příběhů odehrává jen v místech, které bezpečně zná. Jako Irsko, Bruggy nebo Los Angeles, kde bydlel. Vlakem se při psaní tohoto filmu dostal z Chicaga do Colorada, Montany, až nakonec skončil v Missouri, kde si řekl, že toto je to správné místo.

Role Mildred Haynes byla napsána herečce Frances McDormand přímo na tělo, ona ji však napoprvé odmítla

Málokterá herečka v Hollywoodu by mohla říci, že se jí okolo šedesátky hrnou filmové role ve velkém. Mildred Haynes si však užívala tu výhodu, že jejím životním partnerem je Joel Coen, jeden ze slavných bratrů Coenových. Díky němu se právě ve snímcích této dvojice mihla více než často. Poprvé McDonaghovu nabídku smetla ze stolu kvůli svému věku, ale až na naléhání svého partnera do tohoto skvělého filmového klenotu šla.

Proč Mildred v celém filmu ani jednou neplakala?

Samotná herečka řekla, že věří, že její postava prostě není schopna být v kontaktu se svými emocemi.

Proč se lidé tolik bojí emocí? Všichni sakra pláčou ve filmech neustále, dokonce i muži! Pro mě ten snímek není řecká tragédie, ale spíše psychoterapie. Je o vlastních neurózách, ne o bolesti a vzteku. Slzy jsou léčivé. A kdyby Mildred byla v kontaktu se svými emocemi natolik, že by dokázala plakat, tak proč by byla tolik naplněna vztekem? Když dokážete svou bolest vyplakat, tak nemáte potřebu jít a vypálit policejní stanici. A to mě na ní fascinovalo. To, jak se uzamkla před vlastní lidskostí.

Jedná se o první McDonaghův celovečerní snímek, ve kterém nehraje Colin Farell

Svůj přerod z dramatika do filmaře McDonagh zpečetil svým první celovečerním snímkem V Bruggách, po kterém následoval rozporuplně přijatý film Sedm psychopatů. Tři billboardy byly nicméně napsány jako drama pro jednu silnou ženskou postavu a pro nebohého Colina poprvé role nezbyla. Nicméně se v roce 2017 nenudil, protože na střídačku se věnoval natáčení filmů Roman J. Israel, Beguilded The Killing of a Sacred Deer.

Jelínek, kterého Mildred potká, se jmenuje Becca a je to místní maskot

V pozdější části filmu, kdy Mildred začíná propadat skepsi, potká pod billboardy symbol nevinnosti, kterému se vyzpovídá. Maličkého ochočeného jelínka z Asheville’s Western North Carolina Nature Center. Becca musí být v tomto centru umístěna nadosmrti, protože kvůli své ztrátě plachosti by v přírodě nepřežila.

Mildredin šátek je poctou filmu Lovec jelenů

Martin McDonagh i Sam Rockwell (který hraje strážníka Dixona) jsou oba velkými fanoušky tohoto protiválečného filmu z Vietnamu z roku 1978, ve kterém má Christopher Walken naprosto identický šátek. A Mildred jej nosí celý film se stejnou tvrdostí v obličeji.

Ale film vice pomrkává na milovníky filmu Teď se nedívej

Tento u nás neznámý snímek od Nicolase Roega je horrorová klasika z roku 1973, jenž sdílí základní příběhovou DNA matrici s filmem Tři billboardy. Rodiče zde také apelují na vyšetření vraždy mladinké dcery a stejně jako v McDonaghově snímku zde hraje dominantní symbolickou roli červená barva. Oba filmy mají postavy trpaslíka, bezradné policie, násilí a policejního šerifa s velkým nožem. A pokud si myslíte, že si to cucáme z prstu, tak bychom jen rádi podotkli, že v jedné scéně se Dixonova matka dívá právě na tento film

 

Podobné články