Jablka obsahují pesticidy a obsahují je ve větší míře než jiné ovoce. To už bylo mnohokráte dokázáno a prokázáno. Zbavit se pesticidů, což je ve velkém množství toxická chemikálie, se lze docela snadno a vědci dokonce zkoumali, jaký je absolutně nejlepší způsob.
Jak se nejlépe zbavovat chemikálií z jablek zkoumali University of Massachusetts a výsledek své práce publikovali v Journal of Agricultural and Food Chemistry. Co zkoušeli? Například chtěli zjistit, zda funguje, co se říká – že nejlepší způsob, jak se chemikálií zbavit, je jablka umýt v bělidle značky Clorox. Ano, v bělidle.
Umývání v bělidle používají farmáři
Nejprve namočili jablka do pesticidů tiabendazol a fosmet a pak je oplachovali ve sloučenině vody a bělidla. To je mix, ve kterém oplachují jablka farmáři předtím, než je posílají distributorům. Zkoušeli jablka také oplachovat ve vodě z vodovodního kohoutku, stejně jako to dělá spousta lidí doma.
Nejúčinnější metoda je podle všeho nakonec něco mezi tím. Abyste se zbavili největšího množství pesticidů, zkuste je opláchnout ve vodě s jedlou sodou. Ponořte je do vody s jedlou sodou na 15 minut a na povrchu jablka už nic nezůstane. To nedokáže samotná voda, dokonce ani bělidlo.
Ale ani po 15 minutách v koupeli nemusí být jablko stoprocentně bez pesticidů. Jediný způsob, jak se jim úplně vyhnout, je jablko oloupat, ale tím přijdete o spoustu zdravých vláknin a vitamínů. Pokud je chcete konzumovat, zkuste organická jablka nebo se smiřte s tím, že v jablku není tolik pesticidů, aby vám nějak ublížily.